Vafler og pannekaker av surdeig på 1-2-3!

Denne oppskriften bruker vi flere ganger i uka, og alternerer mellom vafler og pannekaker. Jeg lager røra bittelitt tynnere til pannekaker, men ellers er det helt likt. Når temperaturen er perfekt blir de myke og saftige, og spises mens de helt ferske. De kan også brukes i matpakken, men de blir litt stivere når de er kalde.

Jeg foretrekker å bake med surdeig, som er bedre for fordøyelsen enn vanlig deig. Melkesyregjæringen (forøvrig ingen sammenheng med melk) aktiverer bl.a. enzymet fytase, som bryter ned fytinsyren i korn og mel. Dette gjør at en stor mengde mineraler blir lettere tilgjengelig for tarmen vår å ta opp. Om du ikke bruker surdeig anbefaler jeg uansett at du langtidshever deig eller bløtlegger korn i minst 8 timer for å skåne tarmen mest mulig.

For å bake med surdeig kreves det at du har en startkultur tilgjengelig. Det kan du få fra en venn, få tak i over nettet eller lage selv. Det tar 2-4 dager, men blir den behandlet riktig vil den overleve både deg og generasjonene som kommer etter.

Du kan lage din egen ved å legge økologiske rosiner i vann en liten time, sile ut rosinene og blande i glutenfritt mel (enten Jyttemjøl Teff eller økologisk rismel, sistnevnte gir skikkelig futt!) til du får en litt løs deig i et rent glass. Starteren «mates» så med like deler vann og mel en gang om dagen til det begynner å boble oppi glasset. Når det bobler og starteren hever etter noen timer, er den klar til bruk.

En snarvei til ny starter er å bruke startkultur fra vannkefir og blande med mel, og fortsette å mate med mel og vann i et par dager. Jeg bruker økologisk mel så langt det lar seg gjøre, men teffmel er et greit alternativ. Du kan også bruke andre glutenfrie melsorter, men jeg vil anbefale å holde deg til helt rent mel og unngå ferdigblandede melmikser.

Det anbefales ofte å kaste halvparten av starteren hver gang man mater den for å unngå at den blir for stor, men det strider mot all fornuft spør du meg. I stedet fortsetter jeg å mate den med mer og mer mel og vann, slik at starteren gradvis blir større og større frem til jeg bruker den. Jeg har den stående i en rustfri stålbolle som er stor nok. Jeg bruker gjerne av starteren annenhver dag, andre ganger går det ei uke. Skal jeg bake brød i helga, sørger jeg for at jeg har en stor «fordeig» klar til jeg skal bake. (F.eks. til denne oppskriften, som krever en stor starter/»fordeig.)

Surdeigspannekaker

Hvis vi har lyst på pannekaker eller vafler til kvelds så tar jeg mesteparten av starteren som står på benken (husk å beholde en liten skje til neste gang!) og tilsetter resten av ingrediensene. Det tar maks et par minutter å blande ihop alt sammen. Jeg lager kun røre når jeg har nok starter til hele røra, så jeg slipper å tilføre mer mel. Jeg har erfart at den setter seg lettere fast i stekepanna/vaffeljernet hvis ikke hele røra har syrnet før bruk.

Om du tåler egg kan du ha oppi en eggeplomme eller et helt egg, men det er ikke nødvenig. Jeg synes de blir litt tørre og stive med egg i så vi dropper som oftest det (opprinnelig fordi minstemann er sensitiv til egg). Bananen fungerer både som søtning og bindemiddel, men det har også fungert fint de gangene jeg har glemt banan eller har vært fri.

Et annet bra bindemiddel er «flax egg/chia egg» som ofte brukes av veganere. Ett egg = 1 ss kvernet lifrø/chia og 2 ss vann. Aqua faba (vannet fra en boks med kikerter) er et tredje alternativ som fungerer veldig bra som erstatning for egg.

Ingredienser (mengde på slump, avhengig av hvor mange du vil lage)

Stor surdeigsstarter eller «fordeig» av teffmel, rismel, bokhvetemel el.l.
1-2 most (moden) banan
1-2 egg/2 stk chiaegg/aqua faba
Kokosmelk
Ceylonkanel
Vaniljepulver
2-3 ss kokosolje
1 ts natron
Tilsett vann ved behov
Valgfritt: Raspet gulrot (gir saftige vafler!), kakaopulver, leverpulver, hampprotein, moringa

Jeg bruker som alltid økologiske ingredienser der jeg kan.

Jeg har en ganske fast surdeigsstarter, som jeg rører inn alt det tørre (inkludert kokosolje) i, moser bananene og rører det i før jeg tilsetter natron. Natron gjør røra litt tynnere, men om du ønsker enda tynnere røre kan du tilsette litt vann, vannkefir, kokosmelk el.l.

Ønsker du søtning (utenom det bananene gir) kan du for eksempel bruke syltetøy, honning eller hjemmelaget sjokoladepålegg som topping.

NB: Dersom du sliter med at glutenfrie vafler sitter fast i vaffeljernet, er mitt tips å sjekke om det er røra eller jernet som skaper problemet. Vårt gamle vaffeljern viste seg å være synderen, og etter at vi kjøpte en Wilfa (testvinner) har vafler vært plankekjøring!

En kommentar om “Vafler og pannekaker av surdeig på 1-2-3!

Legg igjen en kommentar