Leskende vannkefir

Vannkefirkorn
Et stort eksemplar av vannkefirkorn

Vannkefir er boblende, probiotisk drikke som gjør godt for magen og kroppen, til tross for at smaken minner om frisk og sprudlende brus. Du brygger det på kjøkkenbenken og har ny forsyning hver dag om du vil. Jeg brygger 1,5 liter vannkefir per dag, og varierer mellom et par favorittsmaker. Barna drikker gjerne vannkefir, og det blir sjelden et overskudd av drikken som står i kjøleskapet.

Til tross for navnet har vannkefir ingenting med melk (kefir) å gjøre, men både vannkefir og melkekefir inneholder velgjørende melkesyrebakterier som vi alle trenger i fordøyelsessystemet. Vannkefir lages av «korn» som består av gjær og en lang rekke gode bakterier, som igjen får næring av sukkervann. Det er ingen grunn til å kjøpe dyrt probiotisk pulver på helsekosten når du kan lage noe enda bedre hjemme!

Utstyrsliste

En finmasket sil (søk etter plastic strainer på eBay)
En liten tesil (helst rustfritt stål eller plast)
En liten trakt
2-3 glassflasker og 2-3 glasskrukker, alle med patentkork for å holde på kullsyren som dannes. Ikea har rimelige flasker og krukker, og Fidoglass selges i ulike størrelser på f.eks. Coop Mega. Norgesglass kan også brukes, men du får dem ikke helt tett.

Tørka vannkefirkorn
Tørka vannkefirkorn, slik de var da jeg kjøpte dem.

Du kan kjøpe tørkede vannkefirkorn på helsekost, Etsy eller eBay, eller få overskuddskorn fra noen du kjenner eller finner på nettforum. Det finnes mange fine grupper for melkesyregjæring, fermentering, vannkefir, tradisjonsmat m.m. på Facebook, der man kan få tak i korn (søk også på engelske navn). Jeg bestilte tørkede korn fra Etsy, og etter 2-3 dager i sukkervann var de i full vigør og produserte kullsyre. Jeg har stadig vekk korn å gi vekk, men det enkleste er å få fra noen i nærheten av deg, så slipper man lekkasje i pakken eller å måtte tørke dem først.

Ingredienser

1 – 1,5 liter vann
4 ss økologisk sukker/rårørssukker
ca 2 ss vannkefirkorn (jeg måler aldri)
En liten neve økologiske rosiner, 2 dadler eller sitron (til 1F/førstegangsfermentering, de første 24 timene)
Bær, frukt, ingefær el.l. (til 2F/andregangsfermentering, de siste 24 timene). Jeg bruker som oftest frosne jordbær og blåbær.

Jeg bruker alltid økologiske ingredienser så langt det lar seg gjøre, og Rema og Coop har bringebær, jordbær, blåbær og mango i frysedisken. Bruker jeg frukt med skall er det alltid økologisk.

Fremgangsmåte

Jeg lunker litt av vannet på kokeplata først for raskere å løse opp sukkeret, før jeg tilsetter resten av vannet kaldt. Pass på at sukkervannet ikke er varmere enn kroppstemperatur før du tilsetter kefirkornene, det vil ta livet av dem og du må få tak i nye korn. Ha så oppi litt tørket frukt for ekstra næring og fruktsukker, jeg bruker vanligvis økologiske dadler fra Änglamark (Coop).

Rosiner og fiken er også veldig godt å bruke, men frøene i fikenet blir liggende igjen sammen med vannkefirkornene når du siler. Det er ikke farlig, men det blir mer og mer over tid og kan se litt udelikat ut. Man trenger ikke fylle hele krukka med tørket frukt, litt holder.

Dersom vannkefirkornene trenger en liten oppkvikker, eller du ønsker å formere dem for å gi vekk til andre, er det lurt å ha oppi litt eggeskall. Mineralsalt og sitron er andre ting som kan gi en boost.

La krukka med sukkervann, korn og tørket frukt stå med tett lokk i 24 timer. Mange bruker kun et klede og strikk over krukka, og det fungerer helt fint, det er en smakssak rett og slett. Jeg har prøvd begge deler og synes det blir mer futt med helt tett lokk.

Vannkefir etter andregangsfermentering
Vannkefir etter andregangsfermentering

Etter 24 timer plukker du ut den tørkede frukten med en liten tesil, og siler resten av innholdet over i ei ny krukke slik at kornene kan brukes på nytt i ferskt sukkervann (følg samme prosedyre som i starten av oppskriften). I den nye krukka tilsetter du f.eks. frukt, bær eller ingefær, og setter lokket på.

La det stå i nye 24 timer før du plukker ut frukten og tømmer over på ei flaske med tett lokk. Sett i kjøleskapet og drikk innen ei uke eller to. Jo lenger den står, dess syrligere blir den, og dess høyere blir alkoholprosenten. Fersk vannkefir kan trygt drikkes av barn og gravide, prosenten er lik vanlig melkekefir du får kjøpt på butikken. Dersom flaska blir stående veldig lenge, må du passe på å slippe ut litt luft av og til, for å unng å eksplosjon.

Hvis du ikke har hørt om vannkefir før, anbefaler jeg å søke litt på nettet og vurdere å prøve det selv! Det er enkle og rimelige ingredienser, og det er snaue tre minutters arbeid hver dag med tapping på flaske og å gjøre klar neste batch. Du kommer fort inn i rutinene, jeg pleier å ta det samtidig som jeg rydder og vasker opp etter middag.

2 kommentarer om “Leskende vannkefir

Legg igjen en kommentar